Kiwi som hon kallas till vardags hämtade vi 1/3-2020 i Munkedal hos Anja Norrthorn.
Vi fick inte en sån bra valpstart här hemma då Kiwi efter någon dag blev sjuk med blodig diarré. Det blev många besök hos veterinären. De trodde att det var färskmaten som kunde ställa till det så magen blev knasig. då det inte är upphettad och kan innehålla parasiter mm som en valp inte klarar av.
Någon form av inflammation i tarmen hade hon i alla fall, så det blev fettsnål burkmat ett tag.
Hon hade inga parasiter då vi skicka in prov på det.
Sedan blev hon bättre och kunde gå över till torrfoder.

Strax efter nyår började hon bete sig lite skumt, som hon var rädd att det skulle komma fyrverkerier, ville inte gärna gå på promenader på kvällen. Men bara ett par dagar senare, 7 januari 2021 blev hon dålig, hon kräktes upp osmält mat, bara åka in till veterinär igen med blodprov mm. Parasitprov skickades in och hon hade parasiten Giardia. Denna gången fick hon Andapsin, cortison och b-vitamin.
Hon fick också vara kvar för att få B-vitamin dropp och vätskas upp.
Vi gav en kur med Axilur i 14 dagar + pro och prebiotika och 4 veckor efter avslutad kur var Giardian borta och hon blev bättre.
I journalen har de skrivit - Patienten remiteras till annan klinik då behandlingen är så komplex om nu hunden överlever??!! Där och då trodde vi hon skulle dö för oss efter att ha läst journalen. De vill att vi skulle åka 20 mil till annan klinik, men då skrev jag på rassidan på fb om någon visste av en veterinär som behandlat il.
Fick då tag på en veterinär i Göteborg som haft Lundehundar som patienter, skickade ner journalen till henne.
Hon rekomenderade en kollega på Djursjukhuset här i Sundsvall.
Kontaktade M och hon sa direkt att Kiwi måste få cellgifter då hon var döende enligt journalen. Jag sa ifrån, vi bokade in ett besök. M kommer in och utbrister - Jag förstår att du inte ville sätta in cellgifter, hunden är ju pigg och inte döende.

Då gick vi in på enbart hemlagad mat och de tillskott och mediciner hon behövde då veterinären trodde hon fått il, en utav de sjukdomar som kan bryta ut hos Lundehunden.
Vi kämpade på med fettsnål hemlagad mat hur länge som helt och hon blev bättre och kunde sakta börja gå över på torrfoder igen. Under hela våren har hon varit in på blodprovstagning 2ggr/ månaden för att hålla koll på Albumin, totalprotein, calsium och kolesterol.
Min slutsats av detta är att det till 99% varit Giardian som ställt till det i tarmen då både Giardia och il sätter sig på tunntarmen. Veterinären håller inte med mig och hävdar att det är il! Men då skulle hon inte klara av att äta annat än fettsnål mat, inte äta hundgodis mm, men hon fixar allt utan problem.

Kiwi blev diagnoserad med Patella 5/1-22. Så vi rehabtränade för fullt med en massa övningar och vattentrask fram till sommaren 2022 då hon började visa smärta. Bara att boka in veterinär och då upptäcktes det att hon hade en extra ländkota som tyvärr inte är behandlingsbar och det går inte att medicinera bort. Efter extra kontroll med veterinären 27/10 så fanns det tyvärr inte mycket val för henne.
Så idag, 11/11-2022 fick hon somna in och slipper nu ha ont längre.